W 2022 roku Światowy Dzień Owoców i Warzyw przypada na 21 października. To święto zainicjowane 18 października 2013 roku w Nowej Zelandii może być pretekstem do dyskusji na temat zdrowego odżywania. A które z występujących w Polsce owoców szczególnie korzystnie wpływają na nasze zdrowie? - Wszystkie owoce jagodowe będą miały najwyższe stężenie składników odżywczych - zwraca uwagę Magdalena Kartasińska, dietetyk.
Jednocześnie dodaje, że duże znaczenie ma również to, jak często spożywamy dany owoc. - Możemy mówić o tym, że aronia jest najzdrowszym owocem świata. Oczywiście super by było, gdybyśmy ją jedli. Natomiast w ręku Polaka najczęściej wyląduje jabłko. I jeżeli będzie ich jadł bardzo dużo, no to kumulacja składników odżywczych z tych jabłek będzie dla niego najcenniejsza - podkreśla gość "Czterech pór roku" w rozmowie z Joanną Racewicz.
Cenna różnorodność
Choć statystyczny Polak zjada dziennie trzy główne posiłki, warto pamiętać o tym, że w naszym jadłospisie na co dzień nie brakuje przekąsek. - Jeżeli do każdego z naszych posiłków w ciągu dnia włożymy jedno całe warzywo lub jeden cały owoc, to bez trudu osiągniemy 800 czy 1000 gramów i to będzie ilość rewelacyjna dla naszego organizmu - analizuje Magdalena Kartasińska. Dodaje, że najważniejsze, by jeść to, co najbardziej lubimy i co nam odpowiada.
Ważne również, by w diecie znalazły się owoce i warzywa w różnej formie. Swoje korzyści mają zarówno te surowe, jak i pieczone czy gotowane. - Obróbka termiczna jest najgorsza dla witaminy C. Stracimy też troszkę pozostałych witamin, ale zyskamy ogromną ilość błonnika pokarmowego. Jedzmy świeże, surowe, ale również przetworzone. Myślę tu o pieczeniu, gotowania, kiszeniu, marynowaniu. Aby nam smakowało - nie ma wątpliwości gość audycji.
Co ważne, nasz przewód pokarmowy jest w stanie trawić owoce o każdej porze dnia.
Tytuł audycji: Cztery pory roku
Prowadziła: Joanna Racewicz
Gość: Magdalena Kartasińska (dietetyk)
Data emisji: 21.10.2022
Godzina emisji: 9.38
mg/kor
Warzywa i owoce. Dlaczego ich obecność w diecie jest tak ważna? - Jedynka - polskieradio.pl