Jak przygotowuje się choinki?
Drzewka mogą pochodzić z hodowli bądź prosto z lasu. Jak mówi Wojciech Kurzaja z Nadleśnictwa Nawojowa, leśniczy i podleśniczy decydują o tym, które drzewko należy wyciąć. - Choinka jest ucinana, ściągana w jedno miejsce i transportowana pod nadleśnictwo - dodaje.
- Choinki w lasach państwowych wybiera się z takich miejsc, gdzie mają one słabą możliwość dalszego wzrostu - tłumaczy Daria Gryzło, podleśniczy w Leśnictwie Nowa Wieś. - Jest to akcja w ramach cięć pielęgnacyjnych, czyli po prostu drzewko po ścięciu odsłania inne drzewka i daje im możliwość lepszego wzrostu - tłumaczy.
Jodła, świerk, a może sosna?
Warto dobrze zastanowić się nad wyborem odpowiedniego drzewka, gdyż znacznie różnią się one między sobą wyglądem, zasadami pielęgnacji i zapachem. Od lat największą popularnością cieszy się świerk, jednak drzewko, w przypadku złych warunków, szybko zaczyna gubić igły. - Jak świerk stoi blisko grzejnika, to gubi igły po ok. dwóch tygodniach. Są jednak sposoby, by zachować dłuższą trwałość choinki - przyznaje Wojciech Kurzaja. - Istnieją specjalne urządzenia do montażu choinek, które mają zbiornik z wodą, więc jeżeli będziemy tę wodę uzupełniać regularnie, to myślę, że choinka dłużej zachowa swój wygląd.
- Jodła wytrzyma dłużej niż świerk, ale jeżeli chodzi o sam zapach, to świerk będzie miał ten zapach bardziej intensywny - dodaje leśniczy.
Wojciech Kurzaja radzi, aby przed ubraniem choinki nie przetrzymywać jej w ciepłym pomieszczeniu. - Powinna stać w takich warunkach atmosferycznych, jakie miałaby w lesie, a dzień przed ubraniem można ją wnieść do mieszkania - tłumaczy ekspert.
Czytaj również:
Tytuł audycji: Ekspres Jedynki
Prowadzi: Patryk Michalski
Materiał: Krystyna Pasek
Data emisji: 20.12.2022 r.
Godzina emisji: 16.20
ans/kor