Turystyka kulinarna, czyli odkrywanie świata i Polski poprzez kuchnię

Data publikacji: 05.04.2023 13:50
Ostatnia aktualizacja: 05.04.2023 13:50
Ten tekst przeczytasz w 1 minutę
Jakie mamy w Polsce popularne szlaki kulinarne?
Jakie mamy w Polsce popularne szlaki kulinarne? , Autor - Shutterstock
Podróżowanie szlakami kulinarnymi Suwalszczyzny, Mazur czy innych regionów Polski zdobywa coraz większą popularność w naszym kraju. Co ciekawe tę formę podróży wybierają także turyści z zagranicy, którzy zachwycają się polską kuchnią. 

Turystyka kulinarna

Jak podkreśla  Rafał Szmytke, Prezes Polskiej Organizacji Turystycznej, ten rodzaj turystyki jest coraz bardziej potrzebny. - W całym przemyśle turystycznym zaczyna się liczyć. To są poważne liczby, jeżeli chodzi o turystów, o ich preferencje, o potrzeby, z jakimi się się zmierzamy i motywacje do przyjazdów, ponieważ wszystko to jest wymierne - podkreśla. - Cieszę się, że turystyka kulinarna w Polsce rozwija się - dodaje. 

Wśród obcokrajowców Polska kojarzona jest jako kraj ekologiczny. - Można powiedzieć, (trochę niezasłużenie), że turyści patrzą na Polskę jako na kraj mało uprzemysłowiony. Z drugiej strony jesteśmy bardzo wysoko pozycjonowani pod względem zdrowej, tradycyjnej kuchni - przyznaje gość Jedynki. 

Szlaki kulinarne w Polsce 

Celem turystyki kulinarnej jest kosztowanie typowych dla danego miejsca potraw, produktów spożywczych oraz poznawanie obcych tradycji gastronomicznych. Szlaków kulinarnych w Polsce jest coraz więcej. - Robi się bardzo silny trend, wręcz moda, na podróżowanie, aby skosztować między innymi potraw czy trunków lokalnych - mówi Rafał Szmytke. - Opolszczyzna, Dolny Śląsk, Podhale to są te najbardziej atrakcyjne szlaki turystyczne, jeżeli chodzi o turystykę kulinarną - stwierdza. 

Opisy kulinarnych polskich atrakcji 

Niedawno Polska Organizacja Turystyczna podpisała umowę o współpracy ze słynnym Przewodnikiem Michelin, w którym pojawią się opisy kulinarnych atrakcji Warszawy, Krakowa i Poznania. - POT prowadziła rozmowy z Przewodnikiem Michelin od wielu miesięcy, udało nam się podpisać umowę. W związku z tym Polska będzie w tym przewodniku jako oddzielna zakładka - mówi Rafał Szmytke. 


POSŁUCHAJ

07:22

Turystyka kulinarna, czyli odkrywanie świata i Polski poprzez kuchnię (Cztery pory roku/Jedynka)

 

Czytaj także:

Tytuł audycji: Cztery pory roku

Prowadził: Maciej Kurzajewski

Gość: Rafał Szmytke (Prezes Polskiej Organizacji Turystycznej)

Data emisji: 5.04.2023

Godzina emisji: 11.18

Tak to bywało
Tak to bywało
cover
Odtwarzacz jest gotowy. Kliknij aby odtwarzać.