Turystyka kulinarna
Jak podkreśla Rafał Szmytke, Prezes Polskiej Organizacji Turystycznej, ten rodzaj turystyki jest coraz bardziej potrzebny. - W całym przemyśle turystycznym zaczyna się liczyć. To są poważne liczby, jeżeli chodzi o turystów, o ich preferencje, o potrzeby, z jakimi się się zmierzamy i motywacje do przyjazdów, ponieważ wszystko to jest wymierne - podkreśla. - Cieszę się, że turystyka kulinarna w Polsce rozwija się - dodaje.
Wśród obcokrajowców Polska kojarzona jest jako kraj ekologiczny. - Można powiedzieć, (trochę niezasłużenie), że turyści patrzą na Polskę jako na kraj mało uprzemysłowiony. Z drugiej strony jesteśmy bardzo wysoko pozycjonowani pod względem zdrowej, tradycyjnej kuchni - przyznaje gość Jedynki.
Szlaki kulinarne w Polsce
Celem turystyki kulinarnej jest kosztowanie typowych dla danego miejsca potraw, produktów spożywczych oraz poznawanie obcych tradycji gastronomicznych. Szlaków kulinarnych w Polsce jest coraz więcej. - Robi się bardzo silny trend, wręcz moda, na podróżowanie, aby skosztować między innymi potraw czy trunków lokalnych - mówi Rafał Szmytke. - Opolszczyzna, Dolny Śląsk, Podhale to są te najbardziej atrakcyjne szlaki turystyczne, jeżeli chodzi o turystykę kulinarną - stwierdza.
Opisy kulinarnych polskich atrakcji
Niedawno Polska Organizacja Turystyczna podpisała umowę o współpracy ze słynnym Przewodnikiem Michelin, w którym pojawią się opisy kulinarnych atrakcji Warszawy, Krakowa i Poznania. - POT prowadziła rozmowy z Przewodnikiem Michelin od wielu miesięcy, udało nam się podpisać umowę. W związku z tym Polska będzie w tym przewodniku jako oddzielna zakładka - mówi Rafał Szmytke.
Czytaj także:
Tytuł audycji: Cztery pory roku
Prowadził: Maciej Kurzajewski
Gość: Rafał Szmytke (Prezes Polskiej Organizacji Turystycznej)
Data emisji: 5.04.2023
Godzina emisji: 11.18
Turystyka kulinarna, czyli odkrywanie świata i Polski poprzez kuchnię - Jedynka - polskieradio.pl