Pan Zygmunt, pszczelarz z Garwolina, zwrócił uwagę, że choć wcześnie zrobiło się ciepło, pogoda równie szybko się popsuła. - Druga połowa kwietnia nie sprzyjała pszczołom. Choć rośliny - kwiaty, mniszki, rzepak, drzewka owocowe - już zakwitły, pszczoły pozostawały w ulach. Kiedy pogoda się poprawiła, owady miały już niewiele czasu na zbiory - wyjaśnił.
Tadeusz Sabat, prezydent Polskiego Związku Pszczelarskiego, wskazał, że ten rok jest nietypowy. - Najpierw bardzo ciepła zima, podczas której pszczoły rozwijały się tak, jak w kwietniu. Następnie upał, a później przymrozki, ochłodzenie. Akacja - nasze miodowe eldorado - została całkowicie omrożona. Rzepak, z kolei, zakwitł trzy tygodnie wcześniej. Teraz powinien kwitnąć a tymczasem jest już po wszystkim - powiedział.
Czytaj także:
Polacy spożywają kilogram miodu na osobę rocznie
Według danych Polskiej Izby Miodu, Polacy spożywają ok. 1 kg miodu na osobę rocznie. Średnia dla krajów Europy Zachodniej wynosi 1,7 kg, co pokazuje, że rodzimy rynek ma jeszcze spory potencjał pod względem budowania popytu.
Ograniczeniem są jednak możliwości produkcyjne. Przykładowo w 2022 roku ogólne spożycie miodu w Polsce wyniosło 38 tys. ton, natomiast polscy pszczelarze zebrali w sumie 25 tys. ton tego surowca. Dlatego konieczny jest import.
Obecnie Polska jest trzecim największym graczem - importerem i eksporterem - na rynku miodu spośród krajów Unii Europejskiej. Wyprzedzają nas Niemcy i Belgia. Według danych za 2023 roku (bez grudnia) do kraju sprowadzono 24,5 tys. ton miodu.
Czytaj także:
Jaki rodzaj miodu najchętniej kupują Polacy?
Najczęściej kupowanym miodem w Polsce jest miód wielokwiatowy, który stanowi aż 80 proc. miodów sprzedawanych w naszym kraju. Kolejne miejsca pod względem popularności zajmują: miód gryczany, spadziowy i akacjowy.
Co ciekawe, spożycie i produkcja miodu mają w Polsce charakter regionalny. Na południu kraju najczęściej wybierany jest miód spadziowy, zaś na północy - miód rzepakowy i wielokwiatowy. Z kolei w części wschodniej wybiera się miód gryczany, a w zachodniej - lipowy oraz akacjowy.
Miód jest postrzegany jako zdrowszy zamiennik cukru. Dietetyczka kliniczna Klaudia Wiśniewska wytłumaczyła w radiowej Jedynce, że miód jest bardzo dobrym źródłem węglowodanów. Także przeciwutleniaczy i związków antybakteryjnych, które korzystnie wpływają na układ pokarmowy.
Audycja: Sygnały dnia
Prowadzili: Daniel Wydrych i Sylwia Białek
Autorka materiału: Maja Mazurek
Data emisji: 9.05.2024
Godzina emisji: 8.40
Jedynka/PAP/kk
Pierwsze wiosenne zbiory miodu. Jaki miód najbardziej lubią Polacy? - Jedynka - polskieradio.pl