Historia szarlotki. Gdzie była i jest popularna?
Szarlotka pierwotnie może nie była amerykańska, ale obecnie z pewnością kojarzy się z wieloma amerykańskimi kulturami i tradycjami. Historia pokazuje, że ciastko jabłkowe było bardzo popularne w minionych wiekach w takich krajach jak Anglia czy Holandia. Oba te państwa mają receptury liczące sobie wiele stuleci. Historia szarlotki sięga ponad 600 lat wstecz, a ugruntowała się jako amerykański klasyk dopiero na przełomie XIX i XX wieku.
Międzynarodowy Dzień Szarlotki może połączyć wszystkie różnorodne tradycje kulinarne i pozwolić ludziom na całym świecie cieszyć się skromną, ale pyszną radością z jabłek w całej okazałości. Ten dzień polega na wypróbowaniu przepisów i aktywności w kuchni nawet przez osoby, które niekoniecznie pieką desery zbyt często.
Jaka odmiana jabłek najlepsza?
- Najważniejsze w szarlotce jest nie masło ani mąka, cynamon czy wanilia, ale jabłka. W nich jest cała zabawa - mówi Jarosław Uściński z Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni. - Teraz jest ta pora roku, w której jest najtrudniej kupić pewne odmiany jabłek, typu reneta czy antonówka. Wypada wybierać jabłka, które są soczyste, które mają w sobie jeszcze wodę, nawet te deserowe, które są twarde i soczyste typu ligol, które w ogóle nie powinny być używane do szarlotek, ale o tej porze roku to najfajniejszy kompromis - radzi ekspert.
Szarlotka, zrób ją krok po kroku
Kolejny etap to przygotowanie. Jak krok po kroku zrobić pyszną szarlotkę? - Na samo ciasto: kruche lub półkruche, przepisów jest co najmniej tysiące w internecie. Generalnie to jest cukier, mąka, jaja, tłuszcz. Podstawą jest schłodzone ciasto. Gdy już wyrobimy je w odpowiednich proporcjach, wkładamy do lodówki przynajmniej na godzinę - wyjaśnia Jarosław Uściński. - Zależnie od tego, co chcemy z tym ciastem zrobić, czy to będzie forma tarty, czy będziemy piec w blaszkach, czy w tartaletkach i ugniatać, dobrze jest najpierw podłożyć pergamin i potem dopiero ciasto. Później ciasto oczywiście należy ponakłuwać i piec w temperaturze 180-190 stopni - mówi.
Gdy już mamy dobrą podstawę, czyli ciasto - przychodzi czas na masę z jabłek. - Jest co najmniej kilka szkół, niektórzy trą jabłka na grubych oczkach, niektórzy kroją bez skóry. Oczywiście form krojenia i tarcia jest wiele - podkreśla ekspert. - Do tego wlewamy kostkę rozpuszczonego masła, cukier kryształ w proporcjach, jakie się lubi. Można dodać goździk, cynamon. Tę masę układamy na już podpieczone ciasto i ubijamy łapką. Możemy zetrzeć kruszonkę na wierzch, ale nie trzeba. Szarlotkę się piecze w temperaturze do 160 stopni i w zależności od wielkości przynajmniej 40 minut - dodaje.
Czytaj również:
Tytuł audycji: Sygnały dnia
Prowadził: Daniel Wydrych
Materiał: Jan Pachlowski, Klaudia Wasiek
Data emisji: 13.05.2024 r.
Godzina emisji: 8.40
ans/wmkor
Jakie jabłka o tej porze roku sprawdzą się najlepiej w przepisie na szarlotkę? - Jedynka - polskieradio.pl