Warzywa i owoce w foliowych opakowaniach. Czy mogą być niebezpieczne dla zdrowia?

Data publikacji: 11.10.2024 15:20
Ostatnia aktualizacja: 11.10.2024 16:09
Ten tekst przeczytasz w 1 minutę
Czy szczelne opakowanie daje nam gwarancję, że dany produkt jest bezpieczny i nie zaszkodzi nam?
Czy szczelne opakowanie daje nam gwarancję, że dany produkt jest bezpieczny i nie zaszkodzi nam?, Autor - Shutterstock
Czy opakowana w torebkę sałata może zawierać bakterie E. coli, Listeria lub Salmonella, które powodują niebezpieczne zatrucia pokarmowe? Jakim kontrolom poddawana jest taka żywotność i czy po otwarciu należy ją umyć? Czy szczelne opakowanie daje nam gwarancję, że dany produkt jest bezpieczny i nie zaszkodzi nam?

Paczkowana sałata 

Pocięte i umyte liście sałat, rukoli czy kiełków sprzedawane w torebkach foliowych to często hodowle bakterii.


POSŁUCHAJ

07:44

Warzywa i owoce w foliowych opakowaniach. Czy mogą być niebezpieczne dla zdrowia? (Cztery pory roku/Jedynka)

 

- Często na opakowaniach mamy napisane, że sałata jest umyta i gotowa do spożycia. Za bezpieczeństwo odpowiada producent, bo jeżeli tak napisał, to zakładamy, że ten produkt jest bezpieczny - mówi na antenie radiowej Jedynki Marek Waszczewski, rzecznik prasowy głównego inspektora sanitarnego. - Bezpieczeństwo tego produktu przede wszystkim leży po stronie tego producenta i tego, co on będzie nam na tym opakowaniu deklarował. My jako inspekcja sanitarna weryfikujemy to u producenta, natomiast musimy mieć świadomość tego, że nie jest możliwe, żebyśmy sprawdzili każdy produkt znajdujący się w sklepie - zaznacza. 

"Pamiętajmy o zdrowym rozsądku" 

Jak wyjaśnia gość Jedynki, jeżeli chodzi o bezpieczeństwo żywności w naszym kraju, to sytuacja przedstawia się nie najgorzej. - Bardzo duża jest kwestia tzw. zdrowego rozsądku i czytania etykiet, bo to jest najważniejsze na tej etykiecie. Producent np. nam napisze, w jakiej temperaturze powinniśmy daną żywność przechowywać - stwierdza. - Producent ma obowiązek napisać, jaka jest data przydatności do spożycia albo data minimalnej trwałości. Te daty też się potrafią od siebie różnić w zależności od produktu - wyjaśnia ekspert. 

- Bezpiecznym założeniem jest, jak sami umyjemy produkt, który już kupiliśmy. W ten sposób minimalizujemy pewne zagrożenia, które mogą się pojawić. Na pewno warto zapoznać się z etykietą, bo z niej się dowiadujemy, jaki to jest produkt, w jakich warunkach go przechowywać - dopowiada. 

Zobacz też: 

Tytuł audycji: Cztery pory roku

Prowadził: Roman Czejarek

Gość: Marek Waszczewski (rzecznik prasowy Głównego Inspektora Sanitarnego)

Data emisji: 11.10.2024 r.

Godzina emisji: 11.13

ans/wmkor

cover
Odtwarzacz jest gotowy. Kliknij aby odtwarzać.