Jak produkuje się opłatki? Wyjaśnia siostra z klasztoru

Data publikacji: 16.12.2024 12:10
Ostatnia aktualizacja: 16.12.2024 12:24
Ten tekst przeczytasz w 1 minutę
Jak wygląda produkcja opłatków?
Jak wygląda produkcja opłatków?, Autor - Wojciech Pacewicz/PAP
Do zrobienia opłatków potrzeba zaledwie dwóch składników: mąki i wody. Wypieka się je m.in. w klasztorach lub specjalnych opłatkarniach. A jak wygląda produkcja tego świątecznego symbolu?

W Klasztorze Benedyktynek Sakramentek w Warszawie opłatki powstają już od blisko 100 lat. - Pieczemy hostie, komunikanty i opłatki wigilijne przez cały rok - mówi s. Maria Józefina.


POSŁUCHAJ

03:08

Jak produkuje się opłatki? Wyjaśnia siostra z klasztoru (Jedynka/Sygnały dnia)

 

Produkcja składa się z kilku etapów. - Nie da się zrobić opłatka w jedną godzinę, żeby już był gotowy do sprzedaży. Musi być najpierw wypieczony, a potem hartowany, cięty i musi trochę odleżeć. Tak naprawdę od września pieczemy jeszcze więcej opłatków wigilijnych niż zwykle - opowiada s. Maria Józefina.

Przy wypieku opłatków pracuje jedna siostra, kilka zajmuje się nakładaniem i cięciem. - Przy pakowaniu opłatków w komplety, jesteśmy zaangażowane już wszystkie, tzn. 18 sióstr - słyszymy.

Dlaczego łamiemy się opłatkiem?

Jak narodził się zwyczaj łamania opłatkiem? - Z tego, że chcieliśmy sobie przekazywać życzenia i pokazywać, że jesteśmy dla innych. Łamanie się opłatkiem wskazuje, że warto zwracać uwagę i troskę o to, co kruche. Nie tylko w święta Bożego Narodzenia, ale każdego dnia - wyjaśnia o. Rafał Sztejka, rektor Kolegium Księży Jezuitów przy ul. Rakowieckiej w Warszawie.

Zobacz także:

    Tytuł audycji: Sygnały dnia

    Prowadził: Daniel Wydrych 

    Materiał: Anna Zakrzewska

    Data emisji: 16.12.2024 r.

    Godzina emisji: 6.25

    DS

    cover
    Odtwarzacz jest gotowy. Kliknij aby odtwarzać.