Eksperci zalecają, by ją ograniczyć. Czym zastąpić sól kuchenną?

Data publikacji: 17.03.2025 21:40
Ostatnia aktualizacja: 18.03.2025 07:59
Ten tekst przeczytasz w 2 minuty
Spożywanie zbyt dużej ilości soli może mieć negatywny wpływ na nasze zdrowie.
Spożywanie zbyt dużej ilości soli może mieć negatywny wpływ na nasze zdrowie., Autor - goffkein.pro/shutterstock.com
Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) pod koniec stycznia wydała nowe wytyczne, które zalecają spożywanie zamiast soli jej zamienników, zawierających mniej sodu.

Wiele osób nie wyobraża sobie życia bez soli, ale od lat mówi się, że sól, a w zasadzie zawarty w niej sód, nie jest zdrowy. Choć sód jest niezbędnym składnikiem odżywczym, to spożywany w nadmiarze zwiększa ryzyko rozwoju nadciśnienia tętniczego, co z kolei zwiększa ryzyko zawału i niewydolności serca. Nieleczone nadciśnienie prowadzi również do niewydolności nerek.

POSŁUCHAJ

39:51

Eksperci zalecają, by ją ograniczyć. Czym zastąpić sól kuchenną? (Eureka/Jedynka)

 

Sól nie tylko z solniczki

Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) od lat zaleca, by nasze spożycie sodu nie przekraczało 2 gramów dziennie - taka ilość znajduje się w łyżeczce soli. Tymczasem średnie dzienne spożycie sodu na świecie - i w Polsce - wynosi 4,3 grama.

- Łyżeczka soli to - jak się nam wydaje - dużo, ale sól jest ukryta w bardzo wielu produktach, których byśmy o to nawet nie podejrzewali. Nawet jeśli wyrzucimy solniczkę z domu, nie pozbędziemy się całkowicie soli z naszej diety - wskazał w audycji "Eureka" dziennikarz naukowy Michał Rolecki.

- Całkiem sporo soli znajduje się na przykład w pieczywie i innych wyrobach cukierniczych. Średniej wielkości pizza zawiera około 8 gramów soli (3,2 gramów sodu), co stanowi ponad 150 proc. dziennego poziomu rekomendowanego przez WHO. Trzeba na to zwracać uwagę, czytając etykiety - zauważył.

PAP/Adam Ziemienowicz PAP/Adam Ziemienowicz

Co zamiast soli kuchennej?

Rozwiązaniem jest stosowanie - w domu i w gastronomii - soli o obniżonej zawartości sodu, czyli z dodatkiem chlorku potasu. - W układzie okresowym pierwiastków sód znajduje się tuż nad potasem. To metale z tej samej grupy litowców, ich właściwości chemiczne są podobne. Chlorek potasu przypomina smakiem chlorek potasu - powiedział Rolecki.


Czytaj także:


Poza tym w audycji:

Do Polski wróciła cenna moneta Holey Dollar z 1813 roku, która została skradziona ze zbiorów numizmatycznych Muzeum Okręgowego w Toruniu. Moneta powstała w Australii, została wybita na srebrnym dolarze hiszpańskim Karola III i wycięta z meksykańskiej monety z 1777 roku. Jest najstarszym środkiem płatniczym wytworzonym w Australii, która wówczas była angielską kolonią. Więcej opowiedział w audycji "Eureka" Mariusz Wiśniewski z Ministerstwa Kultury i Dziedzictwa Narodowego.

W Muzeum Warszawskiej Pragi zostanie otwarta wystawa "Znaleźne. Przeszłość i przyszłość Kamionka", na której zostaną zaprezentowane obiekty i archiwalia z kolekcji Muzeum Warszawskiej Pragi, współczesne fotografie autorstwa Agnieszki Rayss, a nawet… bruk z terenu dawnego Instytutu Weterynaryjnego (dzisiaj Sinfonii Varsovii). Teksty napisał (zmarły w styczniu) Marcin Wicha. Wystawę wzbogaci jego książka o Kamionku, którym był zafascynowany. Gość: Katarzyna Kuzko-Zwierz.

Tytuł audycji: Eureka

Prowadziła: Anna Stempniak

Goście: Michał Rolecki (dziennikarz naukowy), Mariusz Wiśniewski (Ministerstwo Kultury i Dziedzictwa Narodowego) i Katarzyna Kuzko-Zwierz (Muzeum Warszawskiej Pragi)

Data emisji: 17.03.2025 r.

Godzina emisji: 19.00-20.00

kk/kor

Spacer z kulturą
Spacer z kulturą
cover
Odtwarzacz jest gotowy. Kliknij aby odtwarzać.