Poza tym w audycji:
- Sprawdzajmy, co jemy, czyli o zrównoważonym połowie i konsumpcji ryb. Obecnie ponad jedna trzecia światowych zasobów ryb i owoców morza jest poławiana w sposób niezrównoważony, powodując przełowienie stad, a dane publikowane przez Organizację Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (UN FAO) wskazują na pogarszanie się tej sytuacji na przestrzeni lat. Problem ten dodatkowo potęgują takie czynniki jak zanieczyszczenie czy zmiany klimatu.
Od ośmiu lat organizacja pozarządowa MSC (Marine Stewardship Council) organizuje świąteczną kampanię edukacyjną, przypominając Polakom, jak ogromny wpływ mają nasze decyzje zakupowe na ekosystemy morskie i zachęcając konsumentów do wyboru ryb i owoców morza z niebieskim certyfikatem MSC. Ten niebieski znak gwarantuje, że pochodzą one ze stabilnych i dobrze zarządzanych połowów, prowadzonych zgodnie z najbardziej rygorystycznymi wymogami środowiskowymi. Naszym gościem będzie Joanna Ornoch z MSC Polska.
- Czy tylko karp, a jak nie, to jaką rybę warto wybrać na świąteczny stół? Doradzimy.
- Pięć stron Polski: rosół z kaczki. Zaprasza Małgorzata Raducha.
- Poradnik językowy.
- Konkursy: "Kto to, co to?" i "Od małego dla dużego"
Zobacz także:
Na audycję "Cztery pory roku" w środę (14.12) w godz. 9.00-12.00 zaprasza Agnieszka Kunikowska.
DS/kor
Szef nie chce zapłacić za wykonaną pracę? Wyjaśnimy, co możesz zrobić - Jedynka - polskieradio.pl