Słodkości w pracy jak bierne palenie?

Data publikacji: 07.02.2023 12:30
Ostatnia aktualizacja: 07.02.2023 13:48
Ten tekst przeczytasz w 2 minuty
W wielu miejscach pracy panuje tradycja przynoszenia poczęstunku z okazji urodzin, imienin lub innych ważnych dni
W wielu miejscach pracy panuje tradycja przynoszenia poczęstunku z okazji urodzin, imienin lub innych ważnych dni, Autor - Shutterstock/Just Life
Przewodnicząca Brytyjskiej Agencji ds. Żywności prof. Susan Jebb porównała przebywanie w biurze, w którym są dostępne słodycze, do biernego palenia. Jej zdaniem pracownicy nie powinni przynosić słodyczy do biura, aby nie kusić współpracowników. 

Zdaniem dietetyk Moniki Korólczyk-Kowalczyk nie można porównywać przynoszenia słodyczy do pracy do biernego palenia. - Dym papierosowy jest bardzo szkodliwy. Przebywając w jednym pomieszczeniu z osobami palącymi, jesteśmy zmuszeni do wdychania tego dymu. Przebywając w obecności osób, które spożywają dane produkty czy dane pokarmy, nie jesteśmy do niczego zmuszani - podkreśla w Programie 1 Polskiego Radia.

- Sami możemy decydować o tym, po jaki produkt sięgniemy. Wydaje mi się, że bardziej chodzi tu o pewnego rodzaju pokusę - dodaje. 

Koniec z ciastem na urodziny? 

Psycholog Katarzyna Kucewicz mówi, że przynoszenie tortu czy cukierków do pracy z okazji urodzin to po prostu dobry zwyczaj. 

- Osoby "na redukcji" mają bardzo dużo pokus i taka pokusa nie sprawia nigdy, że prawdziwa motywacja się chwieje. Oczywiście jeżeli non stop mamy słodycze, to trudniej jest zachować pewien reżim, natomiast wydaje mi się, że jest to tradycja na tyle utrwalona, że szkoda ją zmieniać - ocenia w Jedynce.

POSŁUCHAJ

04:24

Słodkości w pracy jak bierne palenie? (Sygnały dnia/Jedynka)

- Większy problem jest taki, że kiedy ktoś nam odmawia poczęstowania się cukierkiem, to warto, żebyśmy taką odmowę przyjęli, zamiast namawiać, zachęcać i prosić: "weź dokładeczkę" - podkreśla psycholog. - Takie namawianie jest czymś szkodliwym, ale samo przynoszenie słodyczy do pracy nie wydaje mi się niepokojącym, niedobrym zjawiskiem. Wręcz przeciwnie. Myślę, że jest to w jakiś sposób socjalizujące i ważne w budowaniu relacji pracowniczych - dodaje. 

Zachować umiar

Nie zapominajmy jednak, że spożywanie nadmiernych ilości słodyczy może prowadzić do poważnych chorób, dlatego warto zachować umiar. - Połowa każdego posiłku musi składać się z warzyw i owoców. Pamiętajmy, żeby ograniczać cukier i zrezygnować zupełnie z gazowanych, słodzonych napojów na rzecz wody - podkreśla Marta Mańczuk, ekspert ds. zdrowia.

Możemy także zadbać o to, aby urodzinowy poczęstunek wcale nie był taki niezdrowy. Jest wiele produktów ze zmniejszoną zawartością cukru albo w ogóle go niezawierających. Piekąc ciasto czy tort, można z kolei zastosować zamienniki cukru. 

Tytuł audycji: Sygnały dnia

Materiał: Klaudia Porębska 

Data emisji: 7.02.2023

Godzina emisji: 7.48

kh

Eureka
Eureka
cover
Odtwarzacz jest gotowy. Kliknij aby odtwarzać.