Majówka 2023. Jaki sprzęt i jedzenie wybrać na grilla?

Data publikacji: 29.04.2023 10:27
Ostatnia aktualizacja: 29.04.2023 12:19
Ten tekst przeczytasz w 2 minuty
Jak Polacy spędzą majówką?
Jak Polacy spędzą majówką?, Autor - Shutterstock/Varavin88
Rozpoczynający się weekend majowy to dobry moment na spotkania z rodziną i przyjaciółmi przy grillu. Podstawą dobrego grillowania jest odpowiedni sprzęt, na którym opiekamy przygotowane potrawy. W "Wolnej sobocie z Jedynką" podpowiadamy, jakie urządzenie wybrać oraz jakie dania warto przyrządzić na grilla. 

Sprzęt na grilla

Wśród dostępnych urządzeń znajdziemy produkty: gazowe, elektryczne oraz węglowe. Grille z poszczególnych grup różnią się od siebie nie tylko ceną, ale przede wszystkim działaniem. - Jakiś czas temu pojawiły się grille gazowe i są one bardzo wygodne, ponieważ grill węglowy trzeba wcześniej rozpalić. Trzeba również wiedzieć, jakim paliwem się posługujemy, czy to jest m.in. węgiel czy brykiet, który pali się trochę dłużej - mówi w radiowej Jedynce Kacper Salzman, Grill Master. - Natomiast grill gazowy jest podłączony do butli wystarczy przekręcić palnik. To daje nam bardzo dużą kontrolę temperatury - wyjaśnia. 

Wyróżniamy również grille elektryczne, które dla właścicieli gospodarstw domowych są bardzo funkcjonalne. - Np. właściciele fotowoltaiki bardzo sobie cenią, bo jest to dla nich praktycznie darmowe urządzenie. Grille elektryczne są coraz lepsze, ale zazwyczaj małe, dla rodziny można coś zgrillować, ale na większą imprezę będą za małe - podkreśla ekspert.  

Zasady bezpiecznego grillowania 

Dostępne akcesoria 

Rozpoczynając grillowanie powinniśmy zaopatrzyć się w szereg akcesoriów. - Potrzebne są m.in. szczypce, łopatka, szczotka do czyszczenia tego grilla. Bardzo popularne teraz już od kilku lat robią się takie akcesoria jak: kamień do pizzy, który się wkłada do grilla - przyznaje Kacper Salzman. 

- Zwykłe żeliwne kociołki również sprawdzą się na każdym grillu. (...) Możemy rozpalić grilla węglowego i postawić dobrej jakości kociołek. To samo możemy zrobić jakieś dania azjatyckie, jak w woku - dodaje. 


POSŁUCHAJ

03:18

Jaki sprzęt wybrać na grilla? (Wolna sobota z Jedynką)

 

Potrawy z grilla - nie tylko mięso

Od tradycyjnych potraw zaczyna Sebastian Wilczak, szef kuchni. - Dobra kiełbasa zawsze jest trafionym pomysłem, ale warto się skupić na składnikach. Prosta, zwykła kiełbasa, ale z dobrego źródła, dobrego rzeźnika, masarza, może być naprawdę bardzo dobrym pomysłem na grilla - podkreśla. - Odchodząc od prostych rzeczy jak ta kiełbasa, możemy np. przejść w kierunku mięsa, czyli np. karkówka, którą możemy przyrządzić nie w formie pieczonego kotleta, tylko upiec ją w całości, czyli całą karkówkę włożyć na grilla - przekonuje. 

Na grillu możemy jednak położyć dużo więcej, bardzo dobrze sprawdzają się warzywa, m.in. szparagi czy ziemniaki. - Ziemniaki z grilla, pieczone w folii z masłem i ziołami, czy nawet wrzucone do węgla, bardzo fajne nam tu będą grały. Teraz idzie sezon na szparagi, które na grilla są rewelacyjne - zaznacza Sebastian Wilczak. 

Grillować możemy również desery, np. z owocami. - Jednym z moich ulubionych jest ananas z grilla. To jest jednak takie danie, które bardzo często w krajach takich jak np. Brazylia kończy całą ucztę grillowa. Ananas ma w sobie enzymy, które przyspieszają trawienie - przyznaje ekspert. 

POSŁUCHAJ

03:03

Najlepsze potrawy na grilla (Wolna sobota z Jedynką)

 

Czytaj również: 

Tytuł audycji: Wolna sobota z Jedynką

Prowadzili: Karolina Rożej i Daniel Wydrych 

Materiał: Weronika Puszkar 

Data emisji: 29.04.2023

Godzina emisji: 7.19, 8.41

ans

Kronika sportowa
Kronika sportowa
cover
Odtwarzacz jest gotowy. Kliknij aby odtwarzać.