Zdrowe odżywanie: co jeść, a czego unikać? Podpowiada dietetyk

Data publikacji: 16.06.2023 12:20
Ostatnia aktualizacja: 16.06.2023 12:54
Ten tekst przeczytasz w 3 minuty
Jak zdrowo odżywiać się?
Jak zdrowo odżywiać się?, Autor - RossHelen/shutterstock
- Przede wszystkim powinniśmy zadbać o to, żeby jeść różnorodnie, czyli na naszym talerzu powinny pojawiać się produkty z różnych grup spożywczych - mówi w Programie 1 Polskiego Radia Anna Englisz, dietetyczka i specjalistka ds. żywienia człowieka. Jak jeść zdrowo, dowiemy się też podczas pikniku "Poznaj Dobrą Żywność" organizowanego przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
  • Zazwyczaj o zdrowej żywności mówimy wówczas, kiedy produkty są naturalne, bez chemicznych i sztucznych dodatków, konserwantów czy barwników.
  • Znaczenie ma także stopień przetworzenia. Najlepsze są produkty nieprzetworzone, czyli takie, które możemy zjeść praktycznie bez dodatkowych czynności. Wystarczy je umyć. Ewentualnie można je podać po krótkiej obróbce cieplnej, np. ugotowane na parze, zblanszowane lub upieczone.
  • M.in. na ten temat porozmawiamy w niedzielę na terenie Toru Wyścigów Konnych Służewiec w Warszawie, gdzie odbędzie się piknik "Poznaj Dobrą Żywność" organizowany przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Patronat nad wydarzeniem objęło Polskie Radio.

Anna Englisz zwraca uwagę, że powinniśmy jeść różnorodnie. Jeżeli jednak mamy jakieś przeciwskazania do spożywaniach określonych grup produktów, na przykład nabiału, wtedy warto poszukać zamienników. - Przede wszystkim chodzi o urozmaicenie. Do tego możemy dołączyć też produkty sezonowe. Teraz mamy sezon na truskawki, kończy się na szparagi, ale za to są już fajne sałaty - wyjaśnia.

- Drugą zasadą jest regularne jedzenie. Chodzi o to, żeby nasz organizm był przyzwyczajony do tego, że jemy w określonych porach. Możemy jeść 3 posiłki, ale możemy również jeść ich 5. To wszystko zależy od naszego trybu życia, aktywności, ile godzin śpimy, a ile pracujemy oraz od tego, jaki mamy stan zdrowia. Są osoby, które nie powinny jeść zbyt często, stąd dla nich 5 posiłków to będzie za dużo. Istotne jest to, żeby była regularność jedzenia posiłków - dodaje ekspert.

Poza tym, jeżeli chcemy jeść regularnie, musimy zaplanować, kiedy robimy zakupy lub gdzie możemy kupić konkretne posiłki.

POSŁUCHAJ

07:35

Zdrowe odżywanie: co jeść, a czego unikać? Podpowiada dietetyk (Jedynka/Cztery pory roku)

Małe porcje, talerz odpowiednio podzielony

Anna Englisz podpowiada, żeby starać się jeść w małych porcjach i nie przejadać się. - Nasz żołądek to worek mięśniowy. Od tego, ile zjemy, zależy, jak bardzo ten worek mięśniowy rozciągnie się, a później będzie częste uczucie niedosytu po posiłkach, przez co będziemy zjadać sukcesywnie więcej - mówi.

Postarajmy się wyeliminować składniki, które są bardzo kaloryczne, tłuste i zawierają dużo węglowodanów. Unikajmy soli, cukru i słodyczy. - Ważne jest, żeby proporcje na talerzu były zachowane. Istnieje coś takiego jak dobry talerz, czyli układamy na nim w połowie warzywa i owoce, ¼ to produkty białkowe, a ¼ to zdrowe tłuszcze - tłumaczy Anna Englisz.

Bardzo istotny jest także ruch. - Zasady zdrowego odżywiania muszą współgrać z ruchem. Mamy masę mięśni, które muszą być aktywowane. Tak samo nasze serce to mięsień i musimy o nie dbać, z drugiej strony nasz metabolizm jest wtedy szybszy. Tę energię zjadamy po to, żeby służyła nam na co dzień, więc ta aktywność pomaga nam wzmacniać odporność (…). Bardzo ważny jest sen. Standardowo powinniśmy spać 7-8 godzin - kontynuuje.

Piknik "Poznaj Dobrą Żywność" w Warszawie już w niedzielę

W najbliższą niedzielę w godz. 11.00-18.00 na terenie Toru Wyścigów Konnych Służewiec w Warszawie odbędzie się piknik "Poznaj Dobrą Żywność" organizowany przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Podczas pikniku ponad 100 wystawców zaprezentuje produkty spożywcze wysokiej jakości, potwierdzonej znakami jakości. Patronat nad wydarzeniem objęło Polskie Radio.

Prezentacje produktów, degustacje, konkursy czy warsztaty kulinarne to tylko niektóre przyjemności, które zaoferują gościom wystawcy. Będzie można skosztować m.in. produktów mięsnych, mlecznych, warzywnych i owocowych, soków, żywności ekologicznej, regionalnej i tradycyjnej. W programie pikniku znajduje się pokaz zabytkowych maszyn i urządzeń rolniczych.

W strefie muzeum będzie można zdobyć wiedzę m.in. o obrzędach i tradycjach ludowych, a na stoiskach instytucji branżowych - doszkolić się w zakresie zasad zdrowego odżywiania czy bezpieczeństwa i jakości żywności.

Czytaj także:

Tytuł audycji: Cztery pory roku

Prowadził: Robert Kamyk

Gość: Anna Englisz (dietetyczka i specjalistka ds. żywienia człowieka)

Data emisji: 16.06.2023 r. 

Godzina emisji: 9.39

DS

cover
Odtwarzacz jest gotowy. Kliknij aby odtwarzać.