Jak rozpoznać grzyby podczas zakupów?
Zanim grzyby trafią z lasu na sklepowe półki, powinny przejść kontrolę. Problemy z rozpoznaniem ususzonych czy pokrojonych okazów może jednak mieć nawet mykolog (biolog zajmujący się badaniem grzybów), dlatego do sprawdzenia ich wykorzystuje się także mikroskop lub metody molekularne. - Jeśli grzyby przechodzą przez normalną procedurę handlową, przechodzą sprawdzenie albo przez certyfikowanego klasyfikatora grzybów świeżych, albo grzyboznawcę. Na każdym targu, na którym sprzedaje się grzyby, powinien być zatrudniony klasyfikator, który dopuszcza daną partię do obrotu - wyjaśnia dr hab. Marta Wrzosek, mykolog i rzecznik Polskiego Towarzystwa Mykologicznego. - Grzyby są świeże bardzo krótko, więc certyfikat obejmuje do 48 godzin - dodaje.
- Jeżeli mamy jakąś niepewność w sercu, po pierwsze możemy sprawdzić handlarza i zapytać o certyfikat. Jeśli grzyby widzimy tylko w opakowaniu, możemy skontaktować się z producentem i, powołując się na prawo, sprawdzić ten certyfikat - podpowiada ekspertka w rozmowie z Maciejem Waleckim. - Odradzam kupowanie grzybów od osób, które ot przyszły sobie na targ. Powinniśmy wtedy grzyb po grzybie sprawdzić jego cechy. Grzyby suszone w bardzo małym stopniu przypominają zewnętrznie grzyby świeże; możemy łatwo się pomylić. Co prawda pomyłki nie byłyby prawdopodobnie tragiczne w skutkach. (...) Może wśród nich jednak znaleźć się goryczak żółciowy, które popsuje nam nasze wigilijne pierogi - podpowiada mykolog.
Grzyby - pokarm nie dla wszystkich
Grzyby same w sobie mają wiele dobrych dla nas składników odżywczych. Jak jednak wyjaśnia dr Łukasz Durajski, pediatra i wykładowca Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego, głównymi problemami są alergie oraz ilość i sposób ich spożycia. - Największym wyzwaniem są na przykład grzyby marynowane. Mogą one stanowić problem dla wielu pacjentów. Nie jesteśmy przyzwyczajeni do jedzenia surowych grzybów; nie przyjęły się w Polsce nawet surowe pieczarki. Dlatego dochodzi masełko czy inne składniki. Niestety są to czynniki powodujące, że musimy bardzo uważać - tłumaczy lekarz.
Czytaj także:
Od jakiego wieku można jeść grzyby?
- Zgodnie z rekomendacjami specjalistów, nie wolno podawać grzybów dzieciom do 3. roku życia, a do 12. roku życia należy to robić bardzo ostrożnie - wymienia gość "Czterech pór roku". - Kolejną grupą są osoby starsze. Ich przewody pokarmowe są słabsze, pojawiają się też różne dolegliwości. A słyszymy często, że grzyby są ciężkie. Ich przewód pokarmowy sobie tak dobrze z nimi nie radzi - kontynuuje dr Łukasz Durajski.
Kolejną grupą osób, która powinna unikać grzybów w potrawach, są pacjenci z chorobami nerek i wątroby. - To organy, które bardzo mocno przy tym obrywają - mówi pediatra.
Tytuł audycji: Cztery pory roku
Prowadził: Roman Czejarek
Materiał: Maciej Walecki
Gość: dr Łukasz Durajski (pediatra i wykładowca, Warszawski Uniwersytet Medyczny)
Data emisji: 18.12.2023
Godziny emisji: 9.20, 9.37
qch