Jolanta Flejszar-Olszewska zwraca uwagę, że bardzo wartościowymi produktami spożywczymi są pomidory, m.in. ze względu na wysoką zawartość likopenu, który jest silnym przeciwutleniaczem. - Likopenu najwięcej jest w przetworach, dlatego w sezonie jesienno-zimowym proponuję pacjentom w przepisach passaty pomidorowe, które są dużo lepszym źródłem likopenu niż z tych pomidorów, które w tej chwili możemy zakupić w sklepie - mówi.
Obierać czy nie obierać?
Czy w obawie np. o pestycydy powinniśmy obierać pomidory ze skórki? - To nie jest do końca dobry pomysł, aby pozbywać się skórki. Czasami jest to jednak zalecane, np. jeśli ktoś ma problemy z układem pokarmowym. Niemniej nie jest to słuszne postępowanie, żebyśmy obierali pomidora przed spożyciem - twierdzi Jolanta Flejszar-Olszewska.
A jak jest w przypadku cytryny? - Jeżeli cytryna jest ekologiczna, to jak najbardziej jest to dobre podejście w kwestii zdrowotnej (…). Możemy trochę zetrzeć skórkę i poprawić walory smakowe różnych potraw, możemy też ją spożyć razem z miąższem w plastrach. Oczywiście nie spotkałam nikogo, kto zajadałby się skórką z cytryny, gryząc ten owoc - zauważa.
Czym są pestycydy?
Pestycydy są to związki organiczne, których celem jest ochrona roślin przed pasożytami i szkodnikami. Istnieje też grupa fungicydów, które chronią przed rozwojem pleśni. - W przypadku owoców cytrusowych, takie fungicydy są niestety stosowane. Mają one potencjalne właściwości rakotwórcze i niestety też przenikają przez skórkę, chociaż jest to niewielka penetracja - mówi Jolanta Flejszar-Olszewska.
Fungicydy są stosowane, ponieważ owoce cytrusowe dość szybko psują się podczas przechowywania i w temperaturze pokojowej. Do tego dochodzi również długa droga transportu, przez co muszą być dostosowane do warunków. Oprócz fungicydów, jest cała gama innych pestycydów stosowanych w uprawach owoców cytrusowych.
Co zatem powinniśmy robić, żeby chronić się przed nimi? - Przychodzimy do domu i po zakupach myjemy ręce. Jeżeli zamierzamy spożyć owoce cytrusowe, powinniśmy je umyć dokładnie. Możemy to zrobić pod bieżącą wodą, poświęćmy co najmniej 2 minuty na umycie takiego owocu (…). Możemy też użyć szczotki do mycia takich owoców - podpowiada dietetyczka.
Czytaj także:
Audycja: "Sygnały dnia"
Prowadził: Daniel Wydrych
Gość: Jolanta Flejszar-Olszewska (dietetyczka i doktor nauk chemicznych)
Data emisji: 4.03.2024
Godzina emisji: 11.16
DS