Etykieta na produkcie. Dlaczego warto ją przeczytać?

Data publikacji: 28.03.2024 12:00
Ostatnia aktualizacja: 28.03.2024 12:31
Ten tekst przeczytasz w 2 minuty
O czym powinniśmy pamiętać podczas zakupów?
O czym powinniśmy pamiętać podczas zakupów?, Autor - bbernard/shutterstock
Czy pasztet z zająca to to samo, co pasztet z zającem? Na co powinniśmy zwracać uwagę, kupując żywność przed świętami? Co powinno być napisane na etykietach produktów? Wyjaśnia w Programie 1 Polskiego Radia Przemysław Rzodkiewicz, główny inspektor jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych.
  • Etykieta, która znajduje się na opakowaniu produktu, zawiera bardzo ważne informacje.
  • Dzięki niej wiemy, czy producent nie próbuje wprowadzić nas w błąd w kwestii składu.
  • Na co jeszcze powinniśmy zwracać uwagę?

- Etykieta to podstawowa informacja o żywności. Zachęcam każdego z państwa, żeby przeczytać tę etykietę - podpowiada Przemysław Rzodkiewicz.

Gość Jedynki tłumaczy, że najważniejsze informacje, które znajdują się na etykiecie, to: nazwa produktu, dane producenta i dane dotyczące składu, które są najistotniejszą informacją dla konsumentów. - Bo zdarza się, że w nazwie produktu czy na opakowaniu mamy różne ilustracje i obrazki, które mogą czasami zmylić - wyjaśnia.

Może okazać się, że np. napój o smaku truskawkowym tak naprawdę nie zawiera truskawek, mimo że te są widoczne na grafice. - Zgadza się, może być aromat albo niewielka ilość soku. Odczytamy to ze składu. Sok nie jest tym samym, co napój, a napój to nie to samo, co sok. W przypadku soku mamy 100 proc. soku z owoców - dodaje Przemysław Rzodkiewicz.


POSŁUCHAJ

09:49

Etykieta na produkcie. Dlaczego warto ją przeczytać? (Jedynka/Cztery pory roku)

 

Pasztet z zająca czy pasztet z zającem?

Czy podobnie może być z innymi produktami? Czy pasztet z zająca jest tym samym, co pasztet z zającem? - Jeżeli mamy produkt z zającem, oznacza to, że ten zając jest dodatkiem do tego produktu. Zatem może go być np. 2 lub 5 proc. Natomiast pasztet z zająca będzie zawierał tylko ten rodzaj mięsa - mówi Przemysław Rzodkiewicz.

- Dlatego jest ważne, żeby zwracać uwagę na skład i czytać etykietę. Powinno to ze sobą korespondować. Jeżeli w nazwie danego produktu mamy wymieniony jakiś składnik, to jest obowiązek, żeby w wykazie składników została podana procentowa zawartość tego składnika - twierdzi ekspert.

Sprawdzajmy producentów

Przed świętami wiele osób kupuje m.in. wybory garmażeryjne na targowiskach. - Jeżeli kupujemy od lokalnych producentów, to mają oni obowiązek zgłosić swoją działalność albo do Inspekcji Sanitarnej, albo do Inspekcji Weterynaryjnej. Jako konsumenci powinniśmy zapytać, czy to zostało zgłoszone. Możemy to zweryfikować w stacji sanepidu czy inspektoracie weterynarii. Taki producent jest wtedy poddawany regularnym kontrolom - zauważa Przemysław Rzodkiewicz.

- Jeżeli produkujemy żywność, musimy stosować standardy higieny. To bardzo prosta procedura, każdy, kto sprzedaje żywność wytwarzaną np. w ramach rolniczego handlu detalicznego (…) ma obowiązek zgłosić działalność. Zgłoszenie nic nie kosztuje i po jego dokonaniu mniej więcej raz na rok odbywa się kontrola - dodaje.

Czytaj także:

Tytuł audycji: Cztery pory roku

Prowadził: Roman Czejarek

Gość: Przemysław Rzodkiewicz (Główny Inspektor Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych)

Data emisji: 28.03.2024

Godzina emisji: 9.32

DS/wmkor

cover
Odtwarzacz jest gotowy. Kliknij aby odtwarzać.