- Etykieta to podstawowa informacja o żywności. Zachęcam każdego z państwa, żeby przeczytać tę etykietę - podpowiada Przemysław Rzodkiewicz.
Gość Jedynki tłumaczy, że najważniejsze informacje, które znajdują się na etykiecie, to: nazwa produktu, dane producenta i dane dotyczące składu, które są najistotniejszą informacją dla konsumentów. - Bo zdarza się, że w nazwie produktu czy na opakowaniu mamy różne ilustracje i obrazki, które mogą czasami zmylić - wyjaśnia.
Może okazać się, że np. napój o smaku truskawkowym tak naprawdę nie zawiera truskawek, mimo że te są widoczne na grafice. - Zgadza się, może być aromat albo niewielka ilość soku. Odczytamy to ze składu. Sok nie jest tym samym, co napój, a napój to nie to samo, co sok. W przypadku soku mamy 100 proc. soku z owoców - dodaje Przemysław Rzodkiewicz.
Pasztet z zająca czy pasztet z zającem?
Czy podobnie może być z innymi produktami? Czy pasztet z zająca jest tym samym, co pasztet z zającem? - Jeżeli mamy produkt z zającem, oznacza to, że ten zając jest dodatkiem do tego produktu. Zatem może go być np. 2 lub 5 proc. Natomiast pasztet z zająca będzie zawierał tylko ten rodzaj mięsa - mówi Przemysław Rzodkiewicz.
- Dlatego jest ważne, żeby zwracać uwagę na skład i czytać etykietę. Powinno to ze sobą korespondować. Jeżeli w nazwie danego produktu mamy wymieniony jakiś składnik, to jest obowiązek, żeby w wykazie składników została podana procentowa zawartość tego składnika - twierdzi ekspert.
Sprawdzajmy producentów
Przed świętami wiele osób kupuje m.in. wybory garmażeryjne na targowiskach. - Jeżeli kupujemy od lokalnych producentów, to mają oni obowiązek zgłosić swoją działalność albo do Inspekcji Sanitarnej, albo do Inspekcji Weterynaryjnej. Jako konsumenci powinniśmy zapytać, czy to zostało zgłoszone. Możemy to zweryfikować w stacji sanepidu czy inspektoracie weterynarii. Taki producent jest wtedy poddawany regularnym kontrolom - zauważa Przemysław Rzodkiewicz.
- Jeżeli produkujemy żywność, musimy stosować standardy higieny. To bardzo prosta procedura, każdy, kto sprzedaje żywność wytwarzaną np. w ramach rolniczego handlu detalicznego (…) ma obowiązek zgłosić działalność. Zgłoszenie nic nie kosztuje i po jego dokonaniu mniej więcej raz na rok odbywa się kontrola - dodaje.
Czytaj także:
Tytuł audycji: Cztery pory roku
Prowadził: Roman Czejarek
Gość: Przemysław Rzodkiewicz (Główny Inspektor Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych)
Data emisji: 28.03.2024
Godzina emisji: 9.32
DS/wmkor