Śniadanie najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia?
Chociaż badania sugerują, że śniadanie może nie być najważniejszym posiłkiem dnia, nadal jest ważne. Służy jako paliwo do zasilenia organizmu na resztę dnia. - W ostatnich latach trochę zliberalizowało się podejście do śniadań i coraz częściej mówimy o śniadaniu intuicyjnym, o słuchaniu siebie - mówi na antenie radiowej Jedynki Katarzyna Błażejewska-Stuhr, dietetyk kliniczny i psychodietetyk. - Jeżeli jest nam bardzo ciężko zjeść śniadanie, gdyż np. z powodu stresu mamy gulę w gardle i pokarm nam pęcznieje w ustach, albo wolimy poświęcić te poranne dziesięć minut na coś innego niż jedzenie śniadania i jest nam z tym dobrze, to ja mówię: OK. Natomiast jeżeli rzeczywiście np. pacjenci przychodzą i mówią, że nie jedzą śniadań, bo rano im się nie chce, a potem jedzą jakiś posiłek koło południa i wieczorem jedzą bardzo dużo, to wtedy zachęcam ich do tego, żeby spróbowali zjeść śniadanie, bo wtedy wieczorem będą mniej głodni - podkreśla.
Śniadanie - na słodko czy na słono?
Wielu z nas zastanawia się, jakie śniadania wybierać - te na słodko, a może te w wersji wytrawnej. Które są lepsze? - Jak wolimy bardzo słodkie śniadania, np. typu francuskiego - to to nie jest moim zdaniem coś dla nas dobrego. Wzrośnie nam szybko poziom cukru i szybko spadnie, więc znowu będziemy odczuwać głód. Ale jeżeli zjemy np. owsiankę z owocami, co też jest słodkim śniadaniem, to już jest okej - tłumaczy Katarzyna Błażejewska-Stuhr.
Ekspertka dodaje, że bardzo dobrym pomysłem na śniadanie są potrawy na bazie jaj, które są bogatym źródłem białka. - Białko daje nam poczucie sytości na długo, więc możemy zjeść śniadanie i potem wyjść i wojować ze światem przez parę godzin - mówi.
Post przerywany. Czy jest zdrowy?
Post przerywany pomaga wyzbyć się nawyku ciągłego podjadania, co ma ogromne znaczenie dla kształtowania prawidłowych nawyków żywieniowych. Post przerywany może obniżać wartość ciśnienia tętniczego, cholesterolu LDL i trójglicerydów oraz zmniejszać insulinooporność.
- Kalorie i poczucie sytości to jest jedno, ale my jemy przede wszystkim, żeby dostarczyć sobie witamin i mikroelementów. I jeżeli ja zjem dwa solidne posiłki, to być może nie zmieszczę w nich tych wszystkich witamin i minerałów, które będą potrzebne mojemu ciału do dobrego funkcjonowania. Ale generalnie jestem za postem przerywanym - stwierdza ekspertka. - Każdy z nas powinien robić dwunastogodzinne przerwy od ostatniego posiłku do pierwszego, żeby w nocy nie zajmować się trawieniem, tylko oczyszczaniem naszego ciała, regeneracją, naprawianiem różnych uszkodzeń - radzi.
Czytaj również:
Tytuł audycji: Cztery pory roku
Prowadziła: Sława Bieńczycka
Gość: Katarzyna Błażejewska-Stuhr (dietetyk kliniczny i psychodietetyk)
Data emisji: 24.04.2024 r.
Godzina emisji: 11.15
ans/wmkor
Śniadanie. Czy rzeczywiście jest najważniejszym posiłkiem dnia? - Jedynka - polskieradio.pl