Wigilijne pierogi powinniśmy polać olejem lnianym

Data publikacji: 17.12.2024 15:40
Ostatnia aktualizacja: 17.12.2024 15:47
Ten tekst przeczytasz w 1 minutę
Pierogi to wigilijny klasyk, musi być na każdym stole
Pierogi to wigilijny klasyk, musi być na każdym stole, Autor - Notofoto Studio/shutterstock.com
- On jest bardzo specyficzny. Pierogi podawane z olejem lnianym mają wyjątkowy, wigilijny smak - powiedział w audycji "Cztery pory roku" Tomasz Prange-Barczyński, dziennikarz, krytyk i konsultant winiarski, znawca kuchni.

Jak zauważył Tomasz Prange-Barczyński, głęboko wierzymy, że pieróg jest rzeczą polską. Nie jest.


POSŁUCHAJ

09:24

Wigilijne pierogi powinniśmy polać olejem lnianym (Cztery pory roku/Jedynka)

 


Z Rusi do Polski

Pierogi pochodzą z Chin. Stąd rozprzestrzeniły się na cały świat. W Europie funkcjonują pod różnymi postaciami i nazwami - mamy m.in. tortellini, pielmieni, kołduny. Do naszego kraju pierogi przybyły w XIII wieku.

Według legendy przywiózł je do Polski z Kijowa, z Rusi Czerwonej, św. Jacek. Dzielił się nimi z biednymi. - Te pierogi nazywały się, od miejsca pochodzenia, ruskimi, ale nie miały nadzienia z ziemniaków ponieważ tych jeszcze nie było w Europie. Były robione z twarogiem i z kaszą, której jadaliśmy w tamtych czasach całe mnóstwo. To jest taki najbardziej prawdopodobny archetyp pieroga na ziemiach polski - powiedział gość radiowej Jedynki.

Czytaj także:

Pierogi wigilijne

- Klasyczny pieróg wigilijny to jest pieróg z kapustą i grzybami - kapusta jest symbolem dostatku, a grzyby - zdrowia - polany olejem lnianym. Danie musiało być postne, stąd ten olej. Nie można było używać masła, ani innego tłuszczu pochodzenia zwierzęcego - wskazał Prange-Barczyński.

Olej lniany był kiedyś bardzo popularny, łatwo dostępny. - On ma bardzo specyficzny smak. Pierogi podawane z olejem lnianym mają wyjątkowy, wigilijny smak - podkreślił i dodał, że niepotrzebnie mamy takie przekonanie, że lepsze są tłuszcze z południa Europy, oliwy z oliwek.

- Większość z nich, szczególnie te tanie, to produkt głęboko sfałszowany. My mamy wspaniałą tradycję olejarską, dlaczego nie korzystać z naszych olejów? - zwrócił uwagę.


Prowadził: Roman Czejarek

Gość: Tomasz Prange-Barczyński (dziennikarz, krytyk i konsultant winiarski, znawca kuchni)

Data emisji: 17.12.2024

Godziny emisji: 10.00-11.00

kk

cover
Odtwarzacz jest gotowy. Kliknij aby odtwarzać.