Panowie, do garów!

Data publikacji: 26.01.2012 12:50
Ostatnia aktualizacja: 27.04.2012 10:49
Ten tekst przeczytasz w 1 minutę
, Autor - fot. sxc.hu/CC

POSŁUCHAJ

Panowie, do garów!

Niechęć do gotowania to rysa na ogólnym wizerunku mężczyzny - zapewnia Barbara Adamczewska, autorka książki "Kuchnia dla singli".

– Panowie, przecież lubicie dobrze zjeść, zatem nauczcie się sami gotować – namawia Barbara Adamczewska, autorka i współautorka (wraz z mężem Piotrem Adamczewskim) licznych książek i przepisów kulinarnych. Jak dodaje gość audycji "Cztery pory roku", męskie gotowanie może być szczególną przyjemnością zarówno dla mężczyzny, jak i dla kobiety: gotowanie to przecież najprostsza forma uprawiania sztuki, która ma szanse być doceniona natychmiast po przyrządzeniu.

Książka zatytułowana "Kuchnia dla singli" zawiera proste przepisy i porady, jak na przykład powinien wyglądać niezbędnik kulinarnego dyletanta. Słuchacze radiowej Jedynki mają natomiast okazję uczestniczyć w lekcji gotowania, której pani Barbara udzieliła redaktorowi Zygmuntowi Chajzerowi.

Na pierwszy ogień idzie... przyrządzenie dość prostej włoskiej zupy. Jak się jednak okazuje, Zygmunt Chajzer jest absolutnym nowicjuszem w kuchni. Zaczynamy od podstaw: jak ustawić patelnię na ogniu, w jaki sposób wlać na nią oliwę i jak sprawić, by ta oliwa przybrała smak czosnkowy. Warto posłuchać przepisu, bo według niego nawet największy dyletant jest w stanie zupę ugotować.

Proste w kuchni powinno znaczyć również – smaczne i wykwintne. Barbara Adamczewska instruuje zatem, w jaki sposób przyrządzić proste drugie danie, czyli polędwiczki cielęce. Podczas nauki przyrządzania polędwiczek wyjaśnia mężczyznom, kiedy i dlaczego do smażenia należy dodawać masło z dodatkiem oliwy.

A potem, panowie, do ręki bierzemy butelkę z pitnym miodem... Ale nie po to, by go wypić, tylko by zalać nim polędwiczki. Będą lepiej smakowały.

Zresztą, najlepiej niech posłuchają Państwo sami!

(kas)

cover
Odtwarzacz jest gotowy. Kliknij aby odtwarzać.