Jajko wielkanocne pod lupą naukowców

Data publikacji: 06.04.2023 21:00
Ostatnia aktualizacja: 06.04.2023 21:40
Ten tekst przeczytasz w 2 minuty
zdjęcie ilustracyjne
zdjęcie ilustracyjne, Autor - Shutterstock/Elnur
Jajko to najważniejszy symbol wielkanocny i główny składnik święconki. Oznacza ono triumf życia nad śmiercią i początek nowego życia. Skorupka symbolizowała to, co stare, żółtko zaś - to, co nowe.

Cenna skorupka

Naukowcy postanowili dokładnie przebadać struktury jajka. Jak się okazuje, jest to bardzo wartościowy produkt spożywczy, a dla zdrowia warto spożywać nie tylko żółtko i białko, ale nawet... skorupki.

- Jeden gram sproszkowane skorupek jajka to nawet 380 miligramów wapnia, czyli jedna trzecia zapotrzebowania osoby dorosłej - mówi dr n. med. Angelika Kargulewicz. - W krajach afrykańskich, gdzie jest problem niedożywienia, bardzo często wykorzystuje się skorupki jaja jako element wzbogacania wartości odżywczej codziennego jadłospisu - dodaje.

Bogactwo witamin

Jedno jajko ważące 55 gramów dostarcza około 6-7 gramów białka. O wiele lepiej skoncentrowane pod względem składników odżywczych jest żółtko. - I to właśnie w brzuszku jaja znajdują się kluczowe witaminy, składniki mineralne, kluczowe kwasy tłuszczowe. I tutaj oczywiście też występuje cholesterol - zaznacza ekspertka.

Jajko ma też wysoką zawartość choliny, która bierze udział w neurotransmisji i rozwoju mózgu. - Jest bardzo ważna u kobiet w ciąży. Wpływa np. na rozwój mózgu u dziecka i też bierze udział w utrzymywaniu integralności tkanki kostnej - podkreśla dr n. med. Angelika Kargulewicz.

Zły czy dobry cholesterol?

Jak dodaje, jedząc jajka, nie powinniśmy martwić się o wzrost tzw. złego cholesterolu.

- Faktycznie spożywanie jajek może wpływać na wzrost wartości cholesterolu LDL, czyli tzw. złego cholesterolu. Ale zazwyczaj towarzyszy temu też wzrost stężenia tzw. dobrych frakcji, czyli cholesterolu HDL, i finalnie ten stosunek jest bardzo korzystny - zapewnia.

POSŁUCHAJ

24:22

Jajko wielkanocne pod lupą naukowców (Eureka/Jedynka)

Ponadto w audycji:

Źródła Świętego Triduum Paschalnego

Jest ona sprawowana na pamiątkę Ostatniej Wieczerzy, podczas której Chrystus ofiarował Bogu Ojcu pod postaciami chleba i wina swoje Ciało i swoją Krew, a następnie dał apostołom do spożycia oraz nakazał im, by czynili to na Jego pamiątkę. Podczas tego wydarzenia Jezus Chrystus ustanowił dwa sakramenty święte: kapłaństwo i eucharystię.

Sebastian Duda, dr teologii, filozof, publicysta, opowiedział, gdzie w zachowanych dokumentach pisanych szukać źródła i znaczenia: Triduum Paschalnego, ustanowionych sakramentów i do dziś obowiązujących zwyczajów liturgicznych.

Czytaj także:

Tytuł audycji: Eureka

Prowadził: Artur Wolski

Goście: Joanna Krasowska i Katarzyna Giermasińska-Buczek (Wydział Fizyki Uniwersytetu Warszawskiego), dr n. med. Angelika Kargulewicz (absolwentka Uniwersytetu Medycznego w Poznaniu i wykładowczyni akademicka), dr Sebastian Duda (teolog, filozof, publicysta)

Data emisji: 6.04.2023

Godzina emisji: 19.30

mgc

Klub książki
Klub książki
cover
Odtwarzacz jest gotowy. Kliknij aby odtwarzać.