Cenna skorupka
Naukowcy postanowili dokładnie przebadać struktury jajka. Jak się okazuje, jest to bardzo wartościowy produkt spożywczy, a dla zdrowia warto spożywać nie tylko żółtko i białko, ale nawet... skorupki.
- Jeden gram sproszkowane skorupek jajka to nawet 380 miligramów wapnia, czyli jedna trzecia zapotrzebowania osoby dorosłej - mówi dr n. med. Angelika Kargulewicz. - W krajach afrykańskich, gdzie jest problem niedożywienia, bardzo często wykorzystuje się skorupki jaja jako element wzbogacania wartości odżywczej codziennego jadłospisu - dodaje.
Bogactwo witamin
Jedno jajko ważące 55 gramów dostarcza około 6-7 gramów białka. O wiele lepiej skoncentrowane pod względem składników odżywczych jest żółtko. - I to właśnie w brzuszku jaja znajdują się kluczowe witaminy, składniki mineralne, kluczowe kwasy tłuszczowe. I tutaj oczywiście też występuje cholesterol - zaznacza ekspertka.
Jajko ma też wysoką zawartość choliny, która bierze udział w neurotransmisji i rozwoju mózgu. - Jest bardzo ważna u kobiet w ciąży. Wpływa np. na rozwój mózgu u dziecka i też bierze udział w utrzymywaniu integralności tkanki kostnej - podkreśla dr n. med. Angelika Kargulewicz.
Zły czy dobry cholesterol?
Jak dodaje, jedząc jajka, nie powinniśmy martwić się o wzrost tzw. złego cholesterolu.
- Faktycznie spożywanie jajek może wpływać na wzrost wartości cholesterolu LDL, czyli tzw. złego cholesterolu. Ale zazwyczaj towarzyszy temu też wzrost stężenia tzw. dobrych frakcji, czyli cholesterolu HDL, i finalnie ten stosunek jest bardzo korzystny - zapewnia.
Ponadto w audycji:
Źródła Świętego Triduum Paschalnego
Jest ona sprawowana na pamiątkę Ostatniej Wieczerzy, podczas której Chrystus ofiarował Bogu Ojcu pod postaciami chleba i wina swoje Ciało i swoją Krew, a następnie dał apostołom do spożycia oraz nakazał im, by czynili to na Jego pamiątkę. Podczas tego wydarzenia Jezus Chrystus ustanowił dwa sakramenty święte: kapłaństwo i eucharystię.
Sebastian Duda, dr teologii, filozof, publicysta, opowiedział, gdzie w zachowanych dokumentach pisanych szukać źródła i znaczenia: Triduum Paschalnego, ustanowionych sakramentów i do dziś obowiązujących zwyczajów liturgicznych.
Czytaj także:
Tytuł audycji: Eureka
Prowadził: Artur Wolski
Goście: Joanna Krasowska i Katarzyna Giermasińska-Buczek (Wydział Fizyki Uniwersytetu Warszawskiego), dr n. med. Angelika Kargulewicz (absolwentka Uniwersytetu Medycznego w Poznaniu i wykładowczyni akademicka), dr Sebastian Duda (teolog, filozof, publicysta)
Data emisji: 6.04.2023
Godzina emisji: 19.30
mgc