Wskaźnik BMI. Kiedy jest nadwaga a kiedy otyłość?
BMI jest obliczany przez porównanie wzrostu do masy ciała. Jego wartość jest pomocna w ocenie ryzyka wystąpienia chorób związanych z nadwagą takich jak miażdżyca lub choroba niedokrwienna serca. Im mniejsza wartość BMI, tym ryzyko wystąpienia chorób jest mniejsze. - Nadwaga i otyłość to nie jest to samo. Jeżeli wskaźnik BMI pokazuje wynik w przedziale od 25 do 30, to wtedy mamy do czynienia z nadwagą. Powyżej 30 to już jest otyłość - wyjaśnia Gabriela Słowińska, dietetyk kliniczny. - Od kilku lat widać niepokojący trend, że wzrasta współczynnik nadwagi i otyłości wśród dzieci - podkreśla.
Toksyczne diety i odchudzanie na "własną rękę"
Odchudzanie wydaje się być ogromnym wyzwaniem. Część osób chcących zrzucić zbędne kilogramy sięgają po tzw. "toksyczne diety", które w rezultacie nie dają trwałych efektów oraz nie zmieniają nawyków żywieniowych. - Przykładowo monodiety, czyli takie oparte na jednym składniku, mogą być niebezpieczne, bo mogą prowadzić do niedoborów - wyjaśnia gość Jedynki. - Jeżeli dieta jest niskobiałkowa, czyli poniżej 1 grama na kilogram naszej masy ciała, to można się spodziewać niedoborów, które będą się objawiać w postaci wypadania włosów, wadliwych paznokci, zmęczenia, ogólnego osłabienia organizmu i też mogą prowadzić do problemów z odpornością - dodaje.
Zmiana nawyków żywieniowych
Rozmówczyni Sławy Bieńczyckiej rekomenduje przy redukcji kilogramów zmianę nawyków żywieniowych i stylu życia. - Jak najbardziej trzeba włączyć aktywność fizyczną, wiele osób korzysta z aplikacji czy opasek mierzących aktywność fizyczną - mówi. - Zachęcamy do tego, żeby być aktywnym, wtedy nie trzeba tak bardzo uważać na jedzenie, ale tak naprawdę dieta to jest pewien sposób żywienia, który my mamy przez całe życie. Nie powinno być tak, że mamy dietę, a potem jemy wszystko i przybieramy na wadze. Efekt jojo będzie się pojawiał i coraz ciężej będzie nam schudnąć - potwierdza.
Problem z insulinoopornością a dieta
Niestety ruch i mniejsza ilość jedzenia nie jest wystarczająca dla osób zmagających się z insulinoopornością. Dieta osób z insulinoopornością powinna opierać się o mało przetworzone produkty o niskim lub średnim indeksie glikemicznym. Posiłki powinny być zbilansowane, a więc zapewniać białko, węglowodany i zdrowe kwasy tłuszczowe.
- Przyczyną tego, że waga nam nie spada, mimo bardzo dużego wysiłku w przypadku niektórych pacjentów jest np. insulinooporność. Wtedy komórki w nieodpowiedni sposób będą wykorzystywać to co jemy - tłumaczy gość "Czterech pór roku".
Czytaj również:
Tytuł audycji: Cztery pory roku
Prowadziła: Sława Bieńczycka
Gość: Gabriela Słowińska (dietetyk kliniczny i psychoterapeuta)
Data emisji: 7.05.2024 r.
Godzina emisji: 11.17
ans